Blancolån – lån utan säkerhet

Ett blancolån är ett vanligt banklån utan säkerhet. När du tar ett blancolån behöver du alltså inte lämna din bostad eller annan tillgång som säkerhet. Pengarna från ett blancolån kan du använda till precis vad du vill, till skillnad från bolån eller billån som är kopplade till bostaden eller bilen. Ett blancolån kan liknad vid krediten du får på ett kreditkort, med skillnaden att vid ett blancolån får du pengarna utbetalda direkt. Räntan på ett blancolån är även för det mesta lägre än räntan om du utnyttjar krediten på kreditkortet. Räntan är dock lägre på bolån och billån, helt enkelt för att bankerna anser att det är mer riskabelt att ge blancolån, lån utan säkerhet, än ett bolån eller billån där dom har huset eller bilen som säkerhet.

Hur fungerar ett blancolån?


De flesta blancolån är uppbyggda på liknande sätt, ett annuitetslån med en löptid på mellan 2-12 år, en uppläggningsavgift på 200-600 kr och en aviavgift på 0-60 kr. Minsta lånebelopp på ett blancolån brukar vara 5000 kr och du kan låna upp till 300 000 kr. Räntan varierar, från så lite som ca 4% upp till kanske 15%.

Var kan jag ta ett blancolån?


Det finns många banker och kreditinstitut som erbjuder blancolån. Du kan enkelt söka blancolån på nätet på deras hemsidor. Några av de mest kända är SevenDay, Citibank, GE Moneybank, Nordax Finans, Konsumentkredit, Wasa Kredit och Svea Kredit. Du kan även gå via låneförmedlare som Lendo, Freedom Finance och Compricer.