Låna pengar utan säkerhet

Att låna pengar utan säkerhet, alltså att ta ett sk blancolån, blir allt vanligare. Att låna pengar utan säkerhet innebär att den som ger dig lånet inte har något av värde som säkerhet om du hamnar i en situation där du inte kan betala ditt lån. Jämför till exempel med ett bolån eller billån, där banken har din bostad eller din bil som säkerhet. När du vill låna pengar utan säkerhet måste banken alltså vara extra noga vid sin kreditbedömning, eftersom ett lån utan säkerhet, blancolån, innebär en större risk för banken.


Vad krävs för att få låna pengar utan säkerhet?


När du ansöker om att ta lån utan säkerhet tittar banken eller låneföretaget på flera faktorer, som din inkomst, dina skulder, hur inkomsterna och skulderna har förändrats över tiden, var du bor, hur stora dina skulder är i förhållande till din inkomst, och hur många lån du har sökt under den senaste tiden, alltså hur många kreditupplysningar som är tagna på dig, sk förfrågningar. Kort kan man säga att banken vill ha en person med stadig inkomst, vars skulder inte har ökat snabbt, som inte har för många förfrågningar, och som har en inkomst som gör att han kan betala sitt lån utan säkerhet.


Var kan jag låna pengar utan säkerhet?


Det senaste åren har antalet företag som erbjuder lån utan säkerhet ökat dramatiskt. Dessutom har de flesta av storbankerna gett sig in på marknaden för lån utan säkerhet. Här följer en lista på kreditmarknadsbolag där du kan låna pengar utan säkerhet:
SevenDay
Citibank
GE Moneybank
Wasa Kredit
Nordax Finans
Konsumentkredit